Van verveling naar enthousiast leren


Dank je wel

Als kind en als volwassenen heb ik jaren in de schoolbanken gezeten. Er waren docenten die er voor zorgden dat de ochtend omvloog. Er waren er die de avonden rekten als verse kauwgom. Stijf gezeten en murf geluisterd ging ik terug naar huis. In m’n huiswerk vond ik zaken die over m’n hoofd heen verteld waren. Dank je wel docenten van toen, jullie zijn m’n inspiratie voor gisteren en vandaag!  

Gisteren

Jaren terug stond ik tientallen jaren voor de klas. Wat hield ik van dat vak. Als ik nieuws ging brengen dacht ik uit in welke stappen de stof te verdelen en zo behapbaar te maken. Waar gingen we luisteren, waar gingen we doen? Die afwisseling was voor mij cruciaal. Niet alleen omdat de focus na verloop van tijd verslapte maar ook omdat werken met je handen je hoofd weer op orde brengt. Luisteren, plezier hebben en doen: de magie van leren.

Vandaag

Mijn missie is, na dank aan de docenten van toen, het creëren van een heldere communicatie, heldere overdracht. Mijn kracht is visueel werken in combinatie met mijn enthousiasme. Want wat is het heerlijk om iedere keer weer te merken dat 15 minuutjes uitleg genoeg is om een heel dagdeel intensief bezig te zijn. Serieus, én met plezier. Zelf, én samen. Via voorbeelden naar eigen vondsten. Dus van voorzichtig naar trots en enthousiast. Een dagdeel vol opbouw en doelgericht leren, zittend, lopend, staand. Delen en geven van resultaten en tips.

Genieten

Het is eenvoudig: Met kleine stappen kun je álles leren. Even luisteren, plezier hebben in de eerste stappen en dan zelf aan de slag. Informatie tekenen kan écht íedereen. De drempel die je voelt is minder hoog dan je denkt. Hieronder staan wat punten die je helpen mij hierin te geloven. 🙂

Wist je dat

  • · De basis van informatie tekenen ligt in een tekenalfabet?
  • · Dat je met de vormen en lijnen van dat alfabet álles kunt tekenen om informatie visueel over te dragen?
  • · Dat níet kunnen tekenen een voordeel is?
  • · En dat níet gedetailleerd tekenen juist beter werkt voor het brein van je luisteraar?
  • · Dat afkijken de bedoeling is, en
  • · Dat je na een paar uur de smaak al helemaal te pakken hebt?

Voor jou en iedereen

Het is zo mooi om je verhaal met tekeningen te ondersteunen: De essentie in tekening, je verhaal er omheen. Ons brein onthoudt de verhalen zo veel makkelijker. Dat is een dank aan ons associatieve denken in combinatie met de kracht van beeld. En dan met name ter plekke getekend beeld. De focus die dát geeft is net zo vanzelfsprekend als verrassend.

Hoe maak jij je informate-overdracht boeiend? Ben je nieuwsgierig geworden naar het informatie tekenen? Kijk dan even op m’n trainingsaanbod. Maak het tekenen tot je tweede moedertaal. Op het viltje in de kroeg, én in het groot voor je groep.