Publiek wil jouw kennis compact op ’n bierviltje

Een bierviltje – In de kroeg leg je iets uit op een bierviltje. Dan wordt je beter begrepen.

De enthousiaste spreker

Vorige week zat ik bij een presentatie. De spreker was een expert in het goed omgaan met je geld. Het beloofde een informatieve avond te worden. Enthousiast begon hij zijn kennis met ons te delen.

Alleen maar luisteren is moeilijk

Tijdens de verbale uitleg begon het publiek druk te schrijven. Veel mensen doen dat. Het lijkt of je dan ’n beteren focus hebt. En zijn deskundigheid wilden zij mee naar huis nemen. Ik teken in zo’n geval meestal ‘n mindmap. Dat is lekker compact, en direct gestructureerd. De geldmeneer liep druk heen en weer en maakte grote gebaren om zijn verhaal kracht bij te zetten.

Op zoek naar de logica

Evengoed was het lastig hem te volgen. Terwijl zijn enthousiasme en kennis beide onomstotelijk aanwezig waren, kreeg ik lastig greep op de logica van wat hij vertelde. Hij leek door zijn kennis heen te hoppen. Ik keek eens om me heen, was ik de enige?

De flow ging liggen

De man naast mij begon iets minder hard te pennen. De dame voor mij fluisterde met haar buurman en zakte iets onderuit. Ik hoorde stoelen schuiven en het gekuch achter me kan ‘n verkoudheidje geweest zijn. Dan hadden meer mensen daar last van….

Een stille expertise ?

Herken je die spreker en zijn publiek? Hij heeft, of jij hebt, een expertise die je in je bloed zit, je wordt gevraagd er over te komen vertellen, hebt een gemotiveerd publiek voor je en toch wordt je verhaal niet begrepen. Je publiek noteert aanvankelijk ijverig wat je zegt, maar begrìjpen ze het??? Ben jij zo slim, of zijn zij dan….?

Jouw unieke brein

Ben jij degenen die in het publiek zit en de draad kwijt raakt? Dan gaat hier dus niet om dommigheid of slimheid. Het gaat hier ook om om jóuw uniek brein. De wirwar aan kennissnelwegen die in jouw hoofd zit. Allerlei linkjes naar diverse sub-onderwerpen van je expertise liggen stevig verankerd in je brein en zijn de toegangswegen geworden naar jouw kennis hierover. Soepel glijdt je weten, vanaf allerlei kanten, rond in je brein. Dat is een behaaglijk gevoel. Via welke weg je ook in je expertise gebied bezig bent, je kunt het altijd toelichten en toepassen.Herken je dat comfortabele gevoel? Jouw kennis is prachtig en je wilt het delen omdat het ’t waard is om gedeeld te worden!

Ieders unieke brein

De slimheid van het publiek of die van de spreker staan niet ter discussie. Beiden hebben zij kennis vergaard. Beiden hebben zij zich in nevengebieden van elkaars expertise verdiept of in heel andere materie. Beiden hebben zij slechts àndere verbindingen aangemaakt. Ieders brein heeft zo een uniek netwerk aan verbindingen aangelegd waar ieder van ons moeiteloos zelf in ‘rondrent’. Nieuwe informatie moet daar zijn eigen plaats gaan vinden.

Gebruikersvriendelijk uiteenzetten

De man van het geld, had een enorme geld-beheer-verkeersader in zijn brein. Zijn uitdaging ligt in het op een gebruikersvriendelijke manier uiteenzetten van die kennis. Daarvoor gaat hij het beste even van die kennissnelweg af. Dat doet hij door de essentie van zijn verhaal gestructureerd in stappen te laten zien. Letterlijk even LATEN ZIEN hoe de zaken in elkaar zitten, luistert zoveel makkelijker en onthoudt zoveel beter. Het luisterbrein zet zich hierdoor in de coöperatieve stand. Deze stand genereert betrokkenheid. De simpele beelden zullen in het publiek-geheugen gegrift staan. Dat is namelijk de som van de werking van beeld + betrokkenheid.

Uitgedaagd?

Achteraf heb ik aan de bar, op een bierviltje, mìjn expertise uitgelegd: informatie visueel maken. Zijn positieve kijk en enthousiasme maakte hem nieuwsgierig, en leergierig. En jij? Hoe pak jij het aan als je je kennis wilt delen? Hoe vind jij de weg terug van je expertise-snelwegen naar de lanen en straten waar het verhaal begon? Kun jij de auto uitstappen en lopend de kern van je verhaal vinden èn brengen? Ik luister heel graag naar die manier.
Vertel!