Praktisch verduurzamen blok 4: VOEDSEL

In De Correspondent  

vond ik onlangs De Grote Klimaatgids waarin stond: ‘Dit kan jij zélf doen tegen klimaatverandering.’ Nou hou ik erg van praktische informatie, ook teken ik die graag én kwam deze klimaatgids dus prachtig getimed .……Mooi hoe zaken soms op hun plek vallen 😊Deze gids vertelt dat een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar direct 8 ton CO2 , en indirect 12,5 ton CO2 uitstoot. Dat we dat doen vanuit 4 domeinen: WONEN, REIZEN, SPULLEN en VOEDSEL. Én, heel wezenlijk, dat we heel eenvoudig zelf uitstoot kunnen verminderen. Komende weken wil ik deze praktische kennis vanuit deze 4 blokken tekenen.  Ter inspiratie, voor een ieder die wel wil maar (ook) niet weet waar te beginnen. Vandaag blok 4: VOEDSEL

Wat een berichten,

deze dagen. Veel, divers, tegenstrijdig, nuttig en veranderend. Een ding staat voor mij wel als een paal boven water: als wij als gewone burgers goed op onszelf passen, onze weerstand op pijl houden, zoveel mogelijk thuis blijven en ons daarbuiten aan de 1,5 meter houden zijn we zo ongelooflijk goed op weg samen. Goed eten is voor je weerstand naast bewegen, slapen van groot belang. Mijn laatste blok Praktisch Verduurzamen gaat over voeding. Want waarom niet gezond voor jou én voor de aarde? 

Kijk, eten moet voor mij lekker zijn,

en omdat ik geen wereldkok ben , wil ik het ook graag makkelijk hebben in de keuken. Toen ik jaaaaren geleden in een studentenhuis woonde en kennis maakte met het vegetarische eten vond ik het maar een gedoe. Eet toch gewoon wat lekker is, was mijn idee.
Nu jaren later ben ik daarin niet veranderd maar het aanbod in de winkel wel. Vegetarisch eten was nog nooit zo makkelijk en lekker. En de wereld wordt er zoveel gezonder van. Kijk maar in mijn tekening.

En regelmatig hebben we iets over,

de kinderen zijn nog niet zo lang het huis uit en een portie voor 2 ziet er in het begin echt heel minimaal uit! Wij hebben er niets op tegen om het in een afgedekt bakje in de koelkast te zetten en er 1 of 2 dagen later als nog van te eten. met of zonder extra aankleding. 
Mijn ouders schermde met Biafra: dáár hadden ze pas honger, en daarom moest mijn bord leeg. Nu kun je nog steeds aan die grote groep van 800 miljoen mensen denken die honger hebben. Ongelooflijk wat veel. Zij en onze gezamenlijke wereld vraagt om bewust omgaan met eten verbouwen, vervoeren, inkopen, bereiden en opeten. Eet smakelijk de komende tijd, en blijf gezond!