Een jaarplan maken. Gedoe of veel werk? Zo niet!

r tegen aan hikken‘

In december wil ik het afhebben…., nou okee januari dan.’ Al twee maanden speelt het door mijn hoofd. En dan eerst die opdracht nog even, en de administratie, en dat gesprek, en nog een telefoontje.Tja en dan dochters die bij een kopje thee even aandacht nodig hebben. Of de boodschappen. Of de was.
Time management is niet makkelijk. 

Genoeg!

En dan is het genoeg geweest. Geen smoesjes meer. Vanmiddag gaat het gebeuren.
Ik start met het Lean-canvas. Goed gejat is beter dan slecht bedacht. Maar na 2 minuten weet ik al: ik wil iets meer compacter en meer praktisch voor mijn zzp bedrijf.  Ik pak een paar A4 tjes. Maar dat is al gauw te warrig. Wat wil ik nou eigenlijk?  Ik wil

  • zicht op wat ik deed,
  • wat ik wil aanpakken en
  • wanneer ik dat ga doen.

Hee! Schrijf op! 

Mijn flapover.

Mijn flapover is mijn partner in business; ik pak hem als ik overzicht nodig heb. Lekkere grote vellen papier en dikke stiften.
Met die stiften maak ik een vlakverdeling:

  • Een vak voor mijn SWOT om naast elkaar te hebben wat ik goed deed, wat beter kon, wat ik alwéér niet goed deed (valkuil) en wat ik als kansen zie voor komend jaar.
  • Het volgende vak geeft plaats aan mijn VISIE. Mijn kijk op mijn klanten, wat willen zij. Wat wil ik en wat zou goed zijn voor mijn bedrijf. 
  • Welke punten pak ik daar uit om dit jaar aan te pakken: yepp daar staan mijn 3-STAPPEN. Vorig jaar had ik er 5 maar dat bleek te veel. Dat gaf stress en warrigheid, iets waar ik allebei geen vrienden mee ben. Dus dit jaar: 3.
  • En wanneer pak ik alles aan? In het laatste vak maak ik een 4-deling om het jaar in kwartalen te verdelen. Wat ga ik wanneer doen? Mijn posti-ts knip ik in drieën waardoor ik plakstrookjes heb om in het juiste vak op te plakken. 

Ik heb er lol in! Ik ben met mijn jaarplan bezig en heb er lol in! Wie had dat gedacht.
Mag jij ook aan de slag met deze klus, dan wens ik je met deze compacte versie een snel doelmatig resultaat.