Praktisch verduurzamen blok1: WONEN

Ken je dat?

Je bent lekker bezig, fijn werk, genoeg vrije tijd, fijne mensen om je heen en voldoende leeswerk om je aan te scherpen. Goeie mood zou je denken. En toch……. Toch was ik opzoek naar aansluiting bij een groter maatschappelijk iets. Mede door de opleiding EconomyTransformers die ik volg, kreeg de duurzaamheid me steeds meer in zijn greep. Het voelt goed de mogelijkheden binnen dit vraagstuk te kunnen verhelderen met tekeningen.

In De Correspondent 

 vond ik onlangs De Grote Klimaatgids waarin stond: ‘Dit kan jij zélf doen tegen klimaatverandering.’ Nou hou ik erg van praktische informatie, ook teken ik die graag én kwam deze klimaatgids dus prachtig getimed .……Mooi hoe zaken soms op hun plek vallen 😊
Deze gids vertelt dat een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar direct 8 ton CO2 , en indirect 12,5 ton CO2 uitstoot. Dat we dat doen vanuit 4 domeinen: WONEN, REIZEN, SPULLEN en VOEDSEL. Én, heel wezenlijk, dat we heel eenvoudig zelf uitstoot kunnen verminderen. Komende weken wil ik deze praktische kennis vanuit deze 4 blokken tekenen.  Ter inspiratie, voor een ieder die wel wil maar (ook) niet weet waar te beginnen. Vandaag blok 1: WONEN

Thuis ben ik graag.

  thuis heeft voor mij de sfeer van: comfortabel, warm, huiselijk, vertrouwd en ‘zoals het bedoeld is’. Als ik koffie wil, is dat er. Een fijne bank, een warme kachel en mensen die me lief zijn. Wonen is heel fijn als dat comfortabel kan. Als ik in deze klimaatgids lees hoe ik dat in het kader van aandacht voor onze aarde kan bezien, wordt ik erg blij. (Kijk voor meer bespaartips hier)

Het goede nieuws is

dat er op verschillende terreinen subsidie gegeven wordt om de warmte binnen je huis te houden, je zelf met één draai aan de knop de cv ketel iets lager kunt zetten, dat je zó kunt overstappen naar een groene stroomleverancier (kijk op https://www.wisenederland.nl/energievergelijker ) en dat zonnepanelen meer opleveren dan de rente van de bank op je spaargeld. (info zonnepanelen) Zo makkelijk kan het dus zijn om zelf al mee te doen in het zorgen voor onze aarde. DOEN! Je geld kun je niet beter besteden en je bewustzijn zal je helpen volgende stappen makkelijker te nemen. Want niet alles hoeft tegelijk…. Veranderen doe je rustig aan. Dan kun jij, en je bezigheden toch allemaal doorgaan. En houdt je gevoe het allemaal bij. 🙂 

Ben je blut?

Ook dan hier tips. Ik zou zeggen: Succes tot volgende week: blok2. REIZEN.