praktisch verduurzamen blok 3: SPULLEN

In De Correspondent  

vond ik onlangs De Grote Klimaatgids waarin stond: ‘Dit kan jij zélf doen tegen klimaatverandering.’ Nou hou ik erg van praktische informatie, ook teken ik die graag én kwam deze klimaatgids dus prachtig getimed .……Mooi hoe zaken soms op hun plek vallen 😊Deze gids vertelt dat een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar direct 8 ton CO2 , en indirect 12,5 ton CO2 uitstoot. Dat we dat doen vanuit 4 domeinen: WONEN, REIZEN, SPULLEN en VOEDSEL. Én, heel wezenlijk, dat we heel eenvoudig zelf uitstoot kunnen verminderen. Komende weken wil ik deze praktische kennis vanuit deze 4 blokken tekenen.  Ter inspiratie, voor een ieder die wel wil maar (ook) niet weet waar te beginnen. Vandaag blok 3: SPULLEN

Ik weet niet hoe het bij jullie is,

maar ik heb een partner die ALLES het liefst zelf repareert. Van wasmachine en auto tot het losse handvat van een pan of een tangetje dat niet meer sluit. Nu was mijn idee dat dat niet alleen erg handig is maar ook lekker duurzaam dus wentelde ik me regelmatig in het geruststellende gevoel dat we wat dat betreft hier thuis lekker goed bezig waren. Dat gevoel smolt als sneeuw voor de zon toen ik dit spullen-artikel las. Ai, oudere grote apparaten kun je beter vervangen. Dat wordt nog een gesprek aan de keukentafel…..

Net zoals bij het tasjes verhaal

Het schijnt, zo lees ik, dat plastic tasjes als je het goed bekijkt nog niet zo stom zijn in vergelijking met papieren of katoenen. Natuurlijk is een degelijke shopper van gerecycled plastic, of een jute variant, die je eindeloos gebruikt de beste optie. Maar toch ook was dit eerste een eye-opener voor me.

Tot slot de aandacht

voor mijn en jouw kledingkast. Slechts 3 nieuwe items minder kopen per jaar zet al zoveel zoden aan duurzaamheids dijk, dat je al makkelijk mee kan doen met het streven naar minder (veel minder) uitstoot. Kleding is een grote boosdoener in het hele verhaal. daar wil ik later nog op terug komen.

Ik ben blij te lezen / zien hoe eenvoudig mijn bijdrage er al toe kan doen. En ik hoop van harte dat we met zijn allen dit steeds meer en beter gaan inzien. Die aarde is tenslotte ook van ons allemaal. Succes en tot volgende week met mijn laatste blog in deze serie: duurzaam ETEN.