Praktisch verduurzamen blok 2: REIZEN

In De Correspondent  

vond ik onlangs De Grote Klimaatgids waarin stond: ‘Dit kan jij zélf doen tegen klimaatverandering.’ Nou hou ik erg van praktische informatie, ook teken ik die graag én kwam deze klimaatgids dus prachtig getimed .……Mooi hoe zaken soms op hun plek vallen 😊Deze gids vertelt dat een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar direct 8 ton CO2 , en indirect 12,5 ton CO2 uitstoot. Dat we dat doen vanuit 4 domeinen: WONEN, REIZEN, SPULLEN en VOEDSEL. Én, heel wezenlijk, dat we heel eenvoudig zelf uitstoot kunnen verminderen. Komende weken wil ik deze praktische kennis vanuit deze 4 blokken tekenen.  Ter inspiratie, voor een ieder die wel wil maar (ook) niet weet waar te beginnen. Vandaag blok 2: REIZEN

Dagdromen

is een van mijn favoriete bezigheden. In pauzes met een kop koffie, terwijl ik een rondje omloop en met opgetrokken benen op de bank als ik vind dat alles klaar is voor deze dag. Het is een relaxte vorm van reizen. ik ben gezegend met een hoofd vol plaatjes en filmpjes die ikzelf aanmaak van een mengeliing van plaatsen, mensen, wensen en gebeurtenissen die ik eerder meemaakte. Super makkelijk en zonder voorbereiding.

Nieuwe inspiratie

doe ik het liefst een stukje verderop op. Of dat nu komt omdat ik vanaf huis werk en dus wel heel veel in dit (overigens heerlijke) huis ben, of dat het mijn onrust is die zegt: eruit!!!, ga ergens heen! , dat weet ik niet. Zeker is dat ik geniet van nieuwe horizonten.

Tja jaren ging dat onbezorgd,

tegenwoordig zit er een stemmetje mee te doen: hoe ga jij daarheen? Hoe nodig is dat en weegt dat op tegen je vergrote footprint hierdoor? Eerlijk gezegd vind ik dit heel lastig. Zakelijk neem ik regelmatig de trein, als ik een afspraak heb. Prive, ben ik daar nog aan het wennen, zeg maar. Het gebeurt, maar zelden. Nu ben ik een voorstander van: niet alles hoeft tegelijk, maar ben je wel bewust. En dat ben ik zeker. Het tekenen van de plaat hierboven kostte me een dag. Een dag lang dompelde ik mijzelf onder in duurzaam reizen. En het werkt wel: er bewust mee bezig zijn, er aandacht aan besteden, maakt motivatie los er beter mee om te te gaan. En alle stappen helpen.

Wat zou het mooi zijn

als de tekening en de beknopte teksten, jou ook net dat duwtje geven het er weer eens over te hebben. Het weer even door je bewustzijn te laten zwemmen. Misschien staan er nieuwe feiten voor je in. misschien is het gewoon een reminder voor je. Ik hoop samen met jou stappen te blijven maken uit zorg voor onze aarde.