Leren om te leren of om werkgeluk te creëren?

De knop van euvel naar lijstje.

Je goede voornemens liggen nog bovenop stapel. Proficiat! Altijd goed om alleen al te bedenken wat je het nieuwe jaar anders zou kunnen gaan doen. Werk gerelateerd zou dat kunnen zijn: Ik wil iets bijleren, iets wat indruk maakt op m’n cv, of iets dat bijdraagt in m’n werkgeluk. Zelf ben ik nogal van het type dat kiest voor werkgeluk.
Maar ook ken ik dit: iedere dag tegen hetzelfde euvel aanlopen. En dan al zo lang dat het vertrouwd voelt. Mijn goede voornemen is: die ‘chronische’ euvels op te sporen en aan te pakken. Alleen die opdracht is al genieten.
Ik heb inmiddels al n kort lijstje: mijn favoriete stiften in 20-voud bestellen. Die loop ik dan niet meer te zoeken iedere dag. Mijn mailbox opschonen zodat nieuwe berichten ongestoord binnen kunnen komen. Naast deze relatief kleine euvels staat er nog: makkelijker zijn in Engels lezen en luisteren en nog een aantal zaken die ik even voor mijzelf houd. Maar de knop van euvel naar lijst heb ik gevonden, fijn! 

Tijd en energie om je werkgeluk te creëren?

Over een paar weken zal ik de lijst eens serieus doornemen en mag ik gaan kiezen welke grotere items ik aan wil pakken. Waar ik nu al benieuwd naar ben zijn mijn argumenten bij die keuze(s).
Frequentie van de ergernis? Enthousiasme voor het nieuwe? Vaardigheid als skills-uitbreiding? Sociale contacten op doen? De tijd zal het leren. Het leuke van ZZP-er zijn is, dat ik zowiezo toestemming krijg van mijzelf.
Als je werknemer bent is dat wellicht anders? Dan komt de aanvraag voor een eventuele training er alleen door als je met goede argumenten komt. Wat je daarbij kan helpen is de doelen van je organisatie er bij te nemen. Welk van die doelen ligt jou na aan het hart. Of welke door jou gewenste training kun je daar naar toe praten. Is bijvoorbeeld een goede en effectieve  communicatie een van die organisatiedoelen, dan kan een training Informatie-tekenen daar terecht aan voldoen. Door te leren tekenen wat er gezegd wordt, of wat je wilt uitleggen, is inmiddels gebleken dat we elkaar sneller en beter écht begrijpen en het afgesprokene ook beter beklijfd. Wat wil je nog meer?
Is groeien en ontwikkelen vanuit een open mind een van de organisatie doelen dan behoeft de eerder genoemde training ook slechts een hele korte inleiding. 

Check! Ken jezelf.

Maar ho! Voor je enthousiast gaat zoeken naar zo een heerlijke training, is het handig nog 1 stap te nemen voor je iets aanvraagt: hoeveel tijd heb jij er voor? En hoeveel energie? Niet alleen om er heen te gaan, maar ook om het te implementeren in je dagelijkse bezigheden. Leren om te leren is wel erg van de vorige eeuw.
Een nieuwe vaardigheid van jezelf maken kost in het begin nog tijd, om er later profijt van te kunnen hebben. Denk maar aan toen je leerde fietsen, of autorijden: je oefende, oefende en oefende. Nu geniet je van deze vaardigheid.
Heb jij die tijd? Hoe maak je die tijd? En heb je de energie? Wil je het alleen doen of ben je iemand die sneller en stabieler groeit als je dat samen doet met 1 of 2 collega’s? Door dit eerst te overdenken en dan pas richting toestemming te gaan kom je gedegen en goed overdacht over, wat het altijd goed doet.  

Die kriebel bij…”mag ik?”, dát wordt je werkplezier.

Stel je voor: Na bijvoorbeeld die training Informatie-tekenen kan jij met je nieuwe skills aan de slag: je eigen symbolen bieb vul je aan om de agenda, het verslag van het werkoverleg, je uitleg over het nieuwe project en/of je motivatie om je nieuwe lunchvoorstel te tekenen. Dat voorstel komt op een poster in de kantine. En jouw onvermoede teken skills  trekken velen naar de poster. Volgende maand start je al met 5 enthousiastelingen die om de beurt iets lekkers meenemen voor de wie-meedoet-met-maandag-staande-lunch deelt in het lekkers. Zo kan werkgeluk in de pauze liggen èn bij het maken van (vanaf dan) visuele verslagen waar naar uitgekeken wordt  ipv het tekstverslag  wat door slechts 20% van de collega’s gelezen wordt. Een huppelgevoel is zo gecreëerd. Heel veel werkplezier gewenst dit jaar. 

PS en mocht je zin hebben in die workshop Informatie-tekenen kijk dan even hier.