Commonisme

Commonisme, nee geen typfout. – CommOnisme –

Ik kwam het woord tegen in mijn zoektocht naar zodanig brede informatie dat ik ga begrijpen hoe en waarom de eventuele transitie van onze groei -groei- groei-economie naar een circulaire economie gaat/kan/zal(?) plaatsvinden. Hoe ik daar bij betrokken kan zijn met eigen kleine bijdrages. Of mijn bedrijf daar aan kan bijdragen. En wat die nieuwe economie dan voor gezicht zal hebben. 

Nu ben ik never nooit geïnteresseerd geweest in economie:

mijn hoofd vond het saai, mijn gevoel zei: het is een rare oneerlijke wereld die teveel gericht is op ikke ikke ikke, ten koste van anderen. Nu ik de opleiding bij Economie Transformers volg raak ik steeds meer in de ban van die nieuwe economie omdat de meer eerlijke verdeling, de zorg voor de aarde en alles wat er leeft, meer centraal komt te staan dan die eeuwige lust naar groei – meer – groter – rijker.

De woorden commonisme en commons vlogen me dus om de oren.

En ik begreep het wel zo een beetje maar wat ís het nu? Als non-econoom start ik blank in alle informatie wat zijn voor- én nadelen heeft. Het woord commonisme is bedacht door Kees Klomp. Na mijn onderzoekje vind ik het verschil tussen groei– en bloei-economie wel de meest compacte omschrijving. Daarnaast las ik de volgende verschillen: samenredzaamheid ipv zelfredzaamheid – markt en burgers werken samen ipv polarisering van beide groepen – de maatschappelijke impact van deze economie staat centraal ipv het plattrappende winstbejag en die te rijke minderheid die te veel politieke zaken ook in handen heeft, als centrale factor. Die maatschappelijke elementen in de circulaire economie zijn dan sociale elementen, verbondenheid en verantwoordelijkheid voor milieu en medemens.

Mijn conclusie tot zover ik het nu begrijp:

hier wordt ik warm en blij van. Het voelt rechtvaardiger en hoopvol. En hoop las ik ook, is voelen dat dát wat we normaal vonden misschien wel niet klopt. Dat veranderen eng kan zijn omdat je iets los moet late. Dat je jezelf daarbij kunt afvragen: waarom ben ik er zo aan gehecht, waar ben ik bang voor?
En ik voel weer hoop. Heerlijk.

Heb jij aanvullingen op mijn beschrijving van commonisme?

Heel graag. Ben jij je ook aan het verdiepen in die ciculaire economie? Welke boeken/artikelen lees jij? Welke podcasts luister je? Ik hou me aanbevolen. Zelf las ik artikelen in de Correspondent en MaatschappijWij. Als boeken las ik De Donuteconomie van Kate Raworth, De Meeste Mensen Deugen van Rutger Bregman, Sapiens van Yuval Noah Harari, 21 Lessen Voor De 21e Eeuw van Yuval Noah Harari. Ik ben bezig in Naar Een Economie Van Verbinding van Charles Eisenstein en De Onzichtbare Hand van Bas van Bavel ligt daarna bovenop mijn boekenstapel.